Extra omgevingsinfo

Omgeving:

De omgeving is prachtig, uitgestrekte landerijen afgewisseld met bossen en meren in een glooiend landschap. Heerlijk om te fietsen of te wandelen. Maar ook is het de moeite waard om met de auto ergens heen te rijden.

 

Neuzelle: Dit moet je gezien hebben, de mooiste kloosterkerk buiten Italië! naast het

klooster met een mooie kloostertuin is er ook nog de oude kerk, ook heel indrukwekkend. Tevens is er een (klooster)brouwerij en ook een stokerij, in de vijver ervoor kun je met geluk bevers zien. Het winkeltje van “Die himlische Töchter” is ook de moeite waard. Neuzelle ligt midden in Slaubetal, een prachtig natuurgebied waar je ook heerlijk kunt wandelen, rust en een prachtige natuur.

Op weg naar Neuzelle is het leuk om even te stoppen bij de Knobbeler Stein in Knobeln, het is de grootste zwerfkei uit de omgeving.


neuzelle
Beeskow: leuk stadje op  ongeveer 10 km van de voigtsmühle, een mooie oude binnenstad en oude stadsmuur, ook de kerk is de moeite waard te zijn. Vlak bij de kerk kun je erg goed eten in de Kirchenklause, tegenover het oudste huis (tevens VVV) van Beeskow. Er zijn een aantal supermarkten, ideaal om inkopen te doen. Een aantal keren per week is er markt. Op zondag bakker Dreissig (aan het marktplein) gewoon open. beeskowLubenau: een kahnfahrt door het Spreewald, een open gondel met banken en tafeltjes met een gondelier die je voor redelijke prijzen rondvaart; alternatief is een kano huren om het gebied te zien. Vlakbij is het openlucht museum Lehde, het geeft een indruk over het wonen en leven in het vroegere Spreewald. En met slecht weer is er een mooi overdekt zwembad met glijbanen en echte pinguins, ideaal voor de kinderen.

lubenauBurg: het kuhrort spreewaldtherme, heerlijke sauna en lekker zwembad met heilzaam zout water, daarna wat drinken in het oude station, waar de bediening (als het niet te druk is) verzorgt word met modeltreintjes. Tevens is in Burg een klein DDR museum.

Ook Burg is een prima startpunt voor een kahnfahrt, het is er minder druk dan in Lubbenau, zeker in het hoogseizoen  en de omgeving is zeker zo mooi.

burgStreupitz: stadje met een mooie kerk en de nog enige in bedrijf zijnde lijnzaadmolen. Ligt op de weg naar Burg.

streupitzDresden: een geweldig mooie plaats, de altstadt is indrukwekkend, iets meer als een uur rijden maar de Frauenkirche moet je eens in je leven gezien hebben (Dresden wordt wel het toscane van het noorden genoemd, volgens mij terecht), een stadstour raad ik je aan (Het parkeren kan midden in het centrum onder het plein voor de Frauenkirche, niet echt goedkoop maar je bent wel meteen midden in de altstadt en vlak bij de Elbe). Daarna heerlijk met een stoomraderboot varen over de Elbe, genieten van de schoonheid van het Elbetal, en aan boord kun je lekker eten en van het uitzicht genieten.

dresdenBerlijn: het beste kun je naar Berlijn gaan met de trein, je rijdt naar Furstenwalde en dan met de trein in een half uurtje naar centrum Berlijn.Een aanrader is een dagkaart Berlijn, daarmee kun je in Berlijn ook overal met o.v. en de kosten vallen mee, iets van 10 euro per persoon of 30 euro voor het hele gezin. Je komt aan in Berlijn alexanderplatz bij de televisietoren. Vanaf hier kun je met de u-bahn, s-bahn of bus overal komen.

Ik vind een citytour een aanrader, overal waar het interessant is uitstappen en even later de volgende bus weer nemen naar een volgende plek. Instappen kan achter de fernsehturm).
berlijnTropical islands: op ongeveer een half uur rijden het grootste overdekte zwembad ter wereld, tenminste het is de grootste hal. Altijd subtropisch en ja, eigenlijk moet je het gezien hebben, het is een belevenis, de hal is zo groot dat je er een ballonvaart in kunt maken.

tropical_islandsNiederfinow: Schiffshebewerk, dit is echt een bijzonderheid en een industrieel monument. In de inmiddels 80 jaar oude scheepslift worden grote schepen 32 meter omhooggetild. Ook is het mogelijk dit zelf te beleven in een rondvaartboot.

niederfinowOranïenburg: Gedenkstatte Sachsenhausen, dit voormalige concentratiekamp is nu een herdenkingsplaats en museum. Een bezoek hieraan is zeer indrukwekkend. oranienburgLieberose: vlak bij in het ortsteil jamlitz is de herdenkingsweg voor het verzamelkamp Jamlitz net aangelegd, indrukwekkende verhalen, zeker in combinatie met een bezoek aan Sachsenhausen Oraniënburg. Verder is er een monument ter herinnering aan de slachtoffers van wo2 maar ook van deslachtoffers van de Russische overheersing. Verder is Lieberose de dichtstbijzijnde plaats met een grote supermarkt ( 8 km).

lieberosePeitz: In Peitz is het mogelijk een blik op de bruinkoolwinning te werpen, ook is in deze buurt een parkje voor kinderen: Teichland met een zomerrodelbaan.

peitzNiewisch: In de plaatselijke kun je erg goed eten, daarna is het vaak erg gezellig aan de bar of buiten in de biergarten. Dit herberg is elke avond open, vaak is er op zaterdagavond iets bijzonders, de zogeheten “Niewischer Cultursommer”. (buiten het hoogseizoen is hij alleen op dinsdagavond, vrijdagavond en zaterdagavond geopend).

Ook op de camping Swielochsee kun je goed eten, een heel goed visrestaurant, met uitzicht op het meer, met een beetje geluk zie je de zon in de see zakken. (Van mei tot en met september is het restaurant elke dag open, keuken is geopend tot 8 uur, buiten deze maanden alleen in het weekeind open). Hier is ook een badstrand waar vrij gebruik van kan worden gemaakt.

niewisch


niewisch2Goyatz: een erg goede plek om te eten is cafe am see en is het hele jaar geopend. Maar ook de meeneempizza’s bij de kleine pizzeria zijn een aanrader. In Goyatz is een kleine supermarkt voor de noodzakelijke boodschappen. Verder is in Goyatz een stoommachine museum.

Een rondvaart over de schwielochsee is vanaf hier te maken, vertrek bij restaurant hafenterasse.

goyatzFriedland: de bakker van Friedland vind ik de beste uit de omgeving. Er is een kleine supermarkt in Friedland. Eten kan bij de Burg-schanke en bij restaurant Friedlander hof. friedland

 

En gewoon wandelen of fietsen in de directe omgeving is ook erg mooi, je ziet gegarandeerd reeën, roofvogels, ooievaars en kraanvogels en met een beetje geluk ook een vos, otter, marter of wildzwijn.

Of een dagtochtje met de auto naar Polen hoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het grootste Christusbeeld ter wereld in Swiebodzin. Of  een de stad Zieleno Gora eens gaan bekijken; shoppen in Polen. Of alleen goedkoop tanken, of goedkoop naar de kapper.

Bij het landhuis zijn fietsen te huur voor een kort tochtje, voor een dagtocht of voor een langere periode.

Voor een eventueel boottochtje kun je in Niewisch waterfietsen of een roeiboot huren.

 

Lasttext

 

Taalselectie

            

 • voigtsmuhle.jpg
 • voigtsmuhle1.jpg
 • voigtsmuhle3.jpg
 • voigtsmuhle4.jpg
 • voigtsmuhle5.jpg
 • voigtsmuhle6.jpg
 • voigtsmuhle7.jpg
 • voigtsmuhle8.jpg
 • voigtsmuhle9.jpg
 • voigtsmuhle10.jpg
 • voigtsmuhle11.jpg
 • voigtsmuhle12.jpg
 • voigtsmuhle13.jpg
 • voigtsmuhle14.jpg
 • voigtsmuhle15.jpg
 • voigtsmuhle41.jpg
 • voigtsmuhle42.jpg
 • voigtsmuhle43.jpg
 • voigtsmuhle44.jpg
 • voigtsmuhle45.jpg

Weer

Landgoed Voigtsmühle  heeft een voor Duitse begrippen continentaal klimaat, d.w.z. de winters zijn vrij streng en de zomers zeer warm. Tegelijkertijd valt er maar heel weinig neerslag. In vergelijking met heel Duitsland valt er de minste neerslag.

Weersverwachting
Friedland

Niewisch 39
15848 Friedland-NL
Duitsland

0(031) 6 2638 0484
info@voigtsmuhle.nl

logo

button_fb